wtorek, 2 grudnia 2014

BABKA KARTOFLANA

Przepis na blachę o wielkości 30 x 40 cm.

SKŁADNIKI:
2 kg. żeberek cielęcych lub wieprzowych
3 kg. ziemniaków
4 średnie cebule
4 łyżki mąki
4 jajka
4 -5 łyżek oleju
1/2 gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majranku
sól, pieprz do smaku

PRZEPIS:
2 kg. żeberek  pokroić w odpowiednie porcje, popieprzyć, posolić i podsmażyć na złoty kolor około 5 minut.Następnie zetrzeć ziemniaki i cebulę, połączyć je. Do startych ziemniaków dodać powoli mąkę i jajka, cały czas mieszając. Następnie zetrzeć 1/2 gałki i dodać do ciasta, wsypać 1 łyżeczkę majranku,pieprz i sól, tak aby ciasto było dobrze słone. Na końcu dodać kilka łyżek oleju.
Przygotować blachę tzn. wysmarować ją tłuszczem. Na dnie ulożyć porcje żeberek, tak,aby po upieczeniu można było je dzielić na porcje.
Zalać żeberka ciastem z ziemniaków i wstawić do pieca w temp. 180 stopni C. na ok. 2/5 godz.
Piec, aż na wierzchu babki pojawi się brązowa skórka. Wyjąć z pieca,pokroić na porcje.
Jeść na gorąco lub na drugi dzień podsmażyć, będzie jeszcze lepsze.
Smacznego :) 


0 komentarze:

Prześlij komentarz