czwartek, 16 października 2014

DORADA ALBO INNA RYBKA

Wszędzie mówią nam, że ryby trzeba jeść, bo zawierają kwasy Omega 3, bo są niskokaloryczne, etc.
Trzeba było więc te ryby trochę oswoić, żeby nie podawać ich w tak oczywisty sposób, jak tylko usmażone na oleju. Moim idolem w kwestii przyrządzania ryb (i nie tylko) jest Jamie Oliver, a więc dzielę się z wami jednym z takich sposobów.

Proponuję doradę, bo to wspaniała dzika morska ryba, ale mogą też być sardynki, czy makrele atlantyckie.





Składniki:

2 dorady (ok. 700g) wypatroszone
1 cytryna
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
pomidorki koktajlowe do dekoracji
pęczek zielonej pietruszki
oliwa extra vergine
sól morska, pieprz, koper włoski

Wykonanie:

Ryby w całości oskrobać, umyć, wytrzeć do sucha, posolić, popieprzyć. Do środka wsypać trochę kopru włoskiego. Następnie natrzeć zmiażdżonym w prasce czosnkiem. Zetrzeć skórkę z cytryny i posypać nią ryby, skropić sokiem z połowy cytryny.  Papryczkę chili wydrążyć i posiekać, obsypać nią ryby. Łodyżki pietruszki posiekać i również obsypać ryby.

Brytfankę skropić oliwą, ułożyć w niej ryby, 2 ćwiartki cytryny, kilka nakłutych widelcem pomidorków koktajlowych
Skropić ryby obficie oliwą i piec w środkowej części piekarnika pod grillem (pozycja grill) ok. 250 stopni C przez 15 min. W połowie czasu pieczenia przewrócić ryby nie nakłuwając ich widelcem i dalej piec aż będą rumiane.

Natkę pietruszki posiekać i po upieczeniu posypać obficie na ryby.


0 komentarze:

Prześlij komentarz