"Ze wszystkich czynności fizjologicznych jedzenie zrobiło największą medialną karierę." (B. Irwing)
Jako, że jesień zawitała, a dodatkowo postawa patriotyczna nakazuje nam czcić i używać polskie jabłka proponuję wytrawny placek z jabłkami, który wyszukałam z zasobów "kuchni plus", a który z racji prostoty wykonania i świetnego smaku wpisuje się doskonale w powyższe.
PLACEK JABŁKOWY Z SYROPEM KLONOWYM
Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki
200 g zimnego masła
2 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki syropu klonowego
na nadzienie:
5 kwaśnych jabłek (reneta lub antonówka) - ja użyłam antonówek ze względu na aromat
1 płaska łyżeczka cynamonu
4 łyżki syropu klonowego
1 łyżka masła
1 jajko roztrzepane z dwiema łyżkami lodowatej wody
Wykonanie:
Masło posiekać nożem z mąką, solą, proszkiem i płatkami, kiedy osiągnie strukturę kruszonki dodać śmietanę i syrop. Wymieszać drewnianą łyżka aż składniki się połączą. Na koniec krótko zagnieść, żeby można było rozwałkować. Wstawić do lodówki na 15 min.
Uwaga!
Kruchego ciasta nie należy wyrabiać długo rękami, gdyż będzie twarde.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki. Dodać cynamon i syrop. Dokładnie wymieszać.
Przygotować płaską blachę pokrytą paiperem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,7 cm. Na środku ułożyć jabłka, polać je sosem syropowo-cynamonowym), na wierzchu położyć płatki masła. Ciasto podwinąć do góry i przyszczypać, aby utworzyło zgrabną kieszeń. Posmarować roztrzepanym z wodą jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec w wirującym obiegu ok 35 min.
Co do malin i jeżyn, to zwłaszcza te drugie są w naszej sterfie klimatycznej naturalnym źródłem antyoksydantów, jak wszyskie ciemne owoce. Dlatego tartę z malinami przerobiłam na z malinami i jeżynami.
TARTA Z MALINAMI (I JEŻYNAMI) HALINKI
Składniki:
na ciasto:
400 g mąki
200 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
100 g cukru pudru
4 żółtka
na nadzienie:
250 ml mleka skondensowanego
2 jajka
250 g serka mascarpone
maliny, jeżyny (ile da się ułozyć) ok 500g
Wykonanie:
Ciasto posiekać, potem lekko zagnieść (można użyć Thermomixa albo malaksera) i zapiec w temp. 180 st.C przez 15 min. (nakłuć ciasto widelcem, można też obciążyć wnętrze tarty wysypanym na zmoczony papier grochem). Wówczas czas zapiekania będzie dłuższy.
W międzyczasie roztrzepać maczugą jajka z mlekiem i serem. Wylać na upieczone i przestudzone ciasto. Ponownie zapiec przez 20 min. w temp. 180 st.C w wirującym obiegu.
Maliny i jeżyny ułożyć na ciepłym cieście.
0 komentarze:
Prześlij komentarz