"Ze wszystkich czynności fizjologicznych jedzenie zrobiło największą medialną karierę" (B. Irwing)
Jeśli myślimy o odżywianiu, a nie tylko zaspokajaniu głodu, to musimy ograniczać spożycie mięsa (powinno stanowić 15% diety) na rzecz warzyw, kasz, ryżu, roślin strączkowych, orzechów, czyli tego, co czerpało energię ze słońca. Wymienione rzeczy zawierają wszystko, co jest nam potrzebne do życia, a więc witaminy, białko, węglowodany oraz minerały, których wcale nie czerpiemy z wody, jak myśli większość, a także mikroelementy.
Jeśli myślimy o odżywianiu, a nie tylko zaspokajaniu głodu, to musimy ograniczać spożycie mięsa (powinno stanowić 15% diety) na rzecz warzyw, kasz, ryżu, roślin strączkowych, orzechów, czyli tego, co czerpało energię ze słońca. Wymienione rzeczy zawierają wszystko, co jest nam potrzebne do życia, a więc witaminy, białko, węglowodany oraz minerały, których wcale nie czerpiemy z wody, jak myśli większość, a także mikroelementy.
Załączam dziś propozycje kuchni francuskiej, ponoć najlepszej na świecie.
DYNIA HOKKAIDO PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI (wg sposobu Jamiego Olivera)
Składniki:
2/3 dyni hokkaido
5-6 umytych nieobranych ziemniaków
3 galązki świeżego rozmarynu
sól morska gruboziarnista, pieprz
oliwa z oliwek dobrej jakości
Wykonanie:
Dynię umyć i podzielić na dzwonka (Uwaga: dynia hokkaido nie wymaga obierania, gdyż po upieczeniu skóra będzie mięciutka). Ułożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ziemniaki pokroić na cząstki o boku 2-3 cm,.ułożyć obok dyni. Rozmaryn zwilżyć w oliwie, żeby się nie spalał, obrać listki i poukładać na dyni i ziemniakach. Obsypać wszystko solą morską i pieprzem i hojnie skropić oliwą. w połowie czasu wszystko przewrócić na drugą stronę.
Piec 40-45 minut w temp. 200 st.C w wirującym obiegu.
Dynia hokkaido jest szczególną dynią. Jej miąższ przypomina po upieczeniu kasztany jadalne, jest sypki i słodki. Dzięki odkryciu dla siebie tego gatunku zachęciłam się do jedzenia dyni. Jest wspaniała!
TIAN Z WARZYW PROWANSALSKICH (wg Laury Calder)
Składniki:
2 duże cebule
1 bakłażan
2 cukinie
4 papryki (czerwone)
6 dużych pomidorów
oliwa z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie (opcjonalnie)
Wykonanie:
Obrać i zeszklić na oliwie cebule pokrojone w póplasterki. Wszyskie warzywa pokroić w grubsze plastry. Na dno naczynia polać łyżkę oliwy i układać kolejno warstwami ; podsmażoną cebulę, bakłażan, cukinie, paprykę pokrojoną w paski, pomidory. Każdą warstwę przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec wszystko skropić oliwą z oliwek.
Piec w temp. 200 st.C przez dwie godziny w wyłączającym się okresowo wirującym obiegu. Zaglądać co pół godziny i od czasu do czasu przemieszać warzywa, żeby się nie przypaliły.
Tak długi czas pieczenia jest niezbędny, aby warzywa odparowały.
Nagroda jest przeogromna, gdyż danie jest pyszne i może być serwowane na ciepło i zimno.
0 komentarze:
Prześlij komentarz